Forum TITANIC - forum o Titanicu Strona Główna


KULINARIA
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum TITANIC - forum o Titanicu Strona Główna -> Inne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Luther
Bad to the Bone



Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 397
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 14:52, 08 Lis 2009    Temat postu: KULINARIA

Czy jest na forum ktoś lubiący coś ugotować? Zakładam ten temat by wymienić się przepisami na jakies ciekawe potrawy, poradami etc. etc. I prosze się nie śmiać, że mówi o tym facet...faceci to najlepsi kucharze!

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Luther dnia Nie 14:52, 08 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tar-Minyatur




Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 2731
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Nie 17:53, 08 Lis 2009    Temat postu:

Ale to oznacza, że do czego się nie weźmiemy, i tak będziemy najlepsi, a nie to, że wszyscy gotujemy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Luther
Bad to the Bone



Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 397
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 18:45, 08 Lis 2009    Temat postu:

dobra, dobra nie filozuj i nie offtopuj.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
perek
SHIPerek



Dołączył: 13 Sie 2007
Posty: 3595
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 24 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Kłodzko
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 19:54, 09 Lis 2009    Temat postu:

Heh, ja mogę się pochwalić wspaniałym, unikatowym wręcz przepisem na jajecznicę Blue_Light_Colorz_PDT_01 Zaś szczytem moich umiejętności jest kotlet schabowy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tar-Minyatur




Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 2731
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Pon 20:00, 09 Lis 2009    Temat postu:

Perek, podziwiam Cię.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Swiruska




Dołączył: 15 Gru 2007
Posty: 897
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Kłodzko
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:29, 09 Lis 2009    Temat postu:

Perek, ale ciekawe jakbyś go usmażył... Blue_Light_Colorz_PDT_01 Nie no, wychodzą Ci bardzo dobre ;>

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
perek
SHIPerek



Dołączył: 13 Sie 2007
Posty: 3595
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 24 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Kłodzko
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:31, 09 Lis 2009    Temat postu:

Wątpisz?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Swiruska




Dołączył: 15 Gru 2007
Posty: 897
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Kłodzko
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:39, 09 Lis 2009    Temat postu:

Skądże znowu, braciszku, musiałam egoistycznie wspomnieć o swoich udziałach w tworzeniu kotletów Blue_Light_Colorz_PDT_01

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tar-Minyatur




Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 2731
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Pon 21:02, 09 Lis 2009    Temat postu:

Nie używajcie słowa "kotlet", bo kojarzy mi się z wątkiem hardware'owym i 9800 GTX+, który swego czasu próbowano mi wcisnąć.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Luther
Bad to the Bone



Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 397
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 10:25, 10 Lis 2009    Temat postu:

perek napisał:
Heh, ja mogę się pochwalić wspaniałym, unikatowym wręcz przepisem na jajecznicę Blue_Light_Colorz_PDT_01 .


mnie - mistrza w robieniu jajecznicy nie przebijesz Blue_Light_Colorz_PDT_09

A zapodam Wam przepis na kurczaka w sosie śmeiatanowym z makaronem. Bardzo proste i fajne danie, super smakuje - inaczej niz inne rzeczy:) i można tym zaskoczyc.

Potrzeba: 250dag makaronu(jakiejs dobrej firmy,zeby sie nie rozlazł - polecam Lubellę albo Sorenti)) najlepiej świderki, muszelki albo kolanka, 2 piersi z kurczaka, jedna marchewke, taka srednią, średnią cebulę, 20 dag wędliny, może być nawet boczek, śmietanka kremowa 30% - 400ml. czosnek, przyprawa do potraw(vegeta czy cos).

1. piersi oczywiście wcześniej umyte kroi się w kostke albo cienkie, długie paski (tak jak wietnamczycy Blue_Light_Colorz_PDT_09) i podsmazyc.
2. na osobnej patelni dusic pokrojoną w kostke cebule i wędline oraz pokrojoną w póltalarki marchewke. Jesli trzeba bedzie należy podlać wszystko wodą, żeby nie przywarło.
3. Kiedy wszystko sie poddusi - tzn. zmięknie marchew, bo to zawsze z nią najdłużej schodzi) wrzucamy do tego 1 czy 2 sprasowane ząbki czosnku. Teraz trzeba wszystk orobić w miarę szybko, bo taki czosnek lubi przywierać i się przypalać.
4. Podlewamy to śmietanką, posupujemy przyprawą do zup wg uznania(u mnie 1 lyżeczka) i gotujemy aż częśc płynu sie zredukuje i sosik zgestnieje.
5. Potem wrzucamy do tego kurczaka, mieszamy i jeszcze chwilke gotujemy....i sos gotowy.
6. W międzyczasie trzeba ugotowac makaron...ale tego chyba nie trzeba tłumaczyc.

Jesli ktoś lubi...to kiedy podsmażamy kurczaka można go zaprawić białym wytrawnym winem, lub wcześniej zrobić do niego jakaś marynate i potrzymać w niej przez noc.
Jeśli ktoś lubi na ostro, to do kiedy smażymy kurczaka, podlać go przyprawa gyros rozmieszaną w pół szkalnki wody i smażyć aż ta przyprawa całkiem wyparuje.

przepis jest na 3-4 osoby.

A dziś zamierzam zrobić kurczaka w gulaszu bananowym Blue_Light_Colorz_PDT_01
.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Luther dnia Wto 17:02, 10 Lis 2009, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Luther
Bad to the Bone



Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 397
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 22:56, 07 Mar 2010    Temat postu:

Odkryłem niedawno wspaniały gatunek spaghetti. Podczas jednego z wypadów z dziewczyną postanowiliśmy zjeść kolację we włoskiej knajpie, której specjalnością jest właśnie w/w gatunek makaronu Blue_Light_Colorz_PDT_15 Dla checy zamówiliśmy spaghetti carbonara....przepyszne...z (wbrew nazwie nie czarnym) sosem białym, boczkiem....po prostu miód .... Jako osoba uwielbiająca zabawę w eksperymenty kulinarne znalazłem przepis i dawaj..... Danie okazało się niezwykle proste, a co najważniejsze dla studenta.....tanie, bo dla dwóch osób można przygotować je już za ok. 8 zł. (nie wliczam w to wina, bo oczywiście zawsze mam w kuchni pod ręką butelkę białego wytrawnego z Włoch lub Francji Blue_Light_Colorz_PDT_15

Podaje przepis na 2 dość spore porcje (na dwie, bo gotuje zwykle dla siebie i dziewczyny)

składniki:
- 20 dag makaronu spaghetti
- 10 -15 dag boczku, pokrojonego w bardzo cienkie plasterki
- 5 dag tartego żółtego sera, najlepiej Pecorino albo Chedar, ale ujdzie też Massdam
- 1 łyżka oliwy z oliwek, ale oczywiście może być tez olej
- 1 jajko + 3 żółtka jajek
- 1/3 szklanki białego wina
- 1 średnia cebula pokrojona w pióra

Przygotowanie:
1. Do dużej miski wbijamy 1 jajko i wlewamy 3 żółtka....roztrzepujemy i cały czas mieszając dodajemy stopniowo utarty żółty ser (cześć można pozostawić do posypania gotowej potrawy), dodać pieprz wg upodobań i wymieszać.
2. W tym samym czasie można na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w słupki boczek, zrumienić, wyjąć łyżka cedzakową, odłożyć na talerz.
3. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać cebulę, zeszklić, podlać winem i zredukować, dołożyć przyrumieniony boczek, wymieszać i odstawić.
4. Równocześnie można ugotować makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu...lub jak ktoś woli to al dente, odcedzić i dodać do sosu na patelni, podgrzewać przez trzy minuty mieszając - chodzi o to, żeby makaron się zagrzał...jeśli stał dość długo po ugotowaniu, to oczywiście należy podgrzewać dłużej Blue_Light_Colorz_PDT_15
5. Do gorącego już makaronu, cały czas mieszając wlewać cienką strużką masę serowo - jajeczną, podgrzewać jeszcze chwilę aż jajko się zetnie, a ser przytopi i podawać.

W przepisie nie uwzględniam soli, gdyż składniki potrawy są wystarczająco słone.

Gotowe spaghetti proponuję posypać świeżą bazylią, albo choć dodać szczyptę suszonej do masy jajeczno – serowej. Do potrawy polecam czerwone wino...półsłodkie najlepiej Blue_Light_Colorz_PDT_15


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
TITANICzna
Capo di tutti capi



Dołączył: 20 Lut 2006
Posty: 1978
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Włocławek/Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 19:21, 10 Mar 2010    Temat postu:

Cóż, chyba będę musiała się nareszcie nauczyć gotować. Może wtedy się komuś w końcu na coś przydam.

Niemniej ja, jako osoba nie mogąca wytrzymać w kuchni dłużej niż pięć minut, dostawszy od przyjaciółki przepis na ciasto w mikrofalówki, skwapliwie go wypróbowałam.
Przepis jest dla plebsu, ale jak się siedzi kilka godzin nad historią, a w domu nie ma nic słodkiego, takie błyskawicznie ciasto sprawdza się jak mało co.

Nie trzeba mieć miarki, tu chodzi o to, żeby nawet takie beztalencie kulinarne jak ja dało sobie radę - nie utrudniamy więc sobie życia i bierzemy w dłoń łyżeczkę (nie łyżkę).
Nazywają to ''ciastem w kubku", ale właściwie można wziąć salaterkę, to nie ma znaczenia.
I wrzucamy jak leci:
4x mąka
4x cukier (jeśli lubicie mniej słodkie, można mniej)
3x olej
1x jajko
0,5x proszku do pieczenia
1x kakao
1x cynamon (może być, ale nie musi)
4x mleko

Wstawiamy na 3 - 3,5 minuty do mikrofalówki et voilà!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
perek
SHIPerek



Dołączył: 13 Sie 2007
Posty: 3595
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 24 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Kłodzko
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 20:00, 10 Mar 2010    Temat postu:

Haha, Tit, doskonale Cię rozumiem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
martuńka




Dołączył: 09 Lut 2008
Posty: 976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 0:25, 11 Mar 2010    Temat postu:

O tak, znam ten przepis... jest niezły. Wprawdzie gdy za pierwszym razem robiłyśmy to z przyjaciółką z niewyjaśnionych przyczyn "wybuchło", ale potem się już to nie powtórzyło...
I można tam dorzucić różne takie orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Martini
Master of Puppets



Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 2229
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Karton na tyłach Rudy's can't fail cafe; Emeryville, California, U.S.A.

PostWysłany: Nie 19:32, 21 Mar 2010    Temat postu:

A ja się pochwalę, że robię przepyszne pierogi Blue_Light_Colorz_PDT_06
(Tak mówią ci, którzy się jeszcze nie otruli...xD)


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Martini dnia Nie 19:32, 21 Mar 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum TITANIC - forum o Titanicu Strona Główna -> Inne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Bright free theme by spleen stylerbb.net & programosy.pl
Regulamin