Forum TITANIC - forum o Titanicu Strona Główna


KULINARIA
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum TITANIC - forum o Titanicu Strona Główna -> Inne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Luther
Bad to the Bone



Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 397
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 11:14, 22 Mar 2010    Temat postu:

a z czym te pierogi? Blue_Light_Colorz_PDT_15 jakis dobry przepisik na farsz?Blue_Light_Colorz_PDT_15

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Martini
Master of Puppets



Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 2229
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Karton na tyłach Rudy's can't fail cafe; Emeryville, California, U.S.A.

PostWysłany: Pon 15:53, 22 Mar 2010    Temat postu:

Z mięsem, bo takie lubię najbardziej ;)

Farsz do ciasta z 750 g maki:

700 g mięsa od szynki albo łopatki (może też być mielone)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz, majeranek
Gotowy farsz odrobinę podsmażam zanim zacznę zwijać pierogi. Można też dodać do tego pieczarki, fajnie smakuje Blue_Light_Colorz_PDT_15


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Martini dnia Pon 15:55, 22 Mar 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Luther
Bad to the Bone



Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 397
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 10:17, 23 Mar 2010    Temat postu:

ja ostatnio dodaje do farszu ruskich podsmażoną cebulkę, świetnie smakują Blue_Light_Colorz_PDT_01Blue_Light_Colorz_PDT_01

i wyczaiłem ostatnio super zapiekanke do naczynia żaroodpornego..tania, prosta i w miarę szybka do zrobienia:) a smakuje całkiem fajnie:) chcecie przepisik?Blue_Light_Colorz_PDT_15


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
TITANICzna
Capo di tutti capi



Dołączył: 20 Lut 2006
Posty: 1978
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Włocławek/Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 19:37, 23 Mar 2010    Temat postu:

Tak, taaaak! Zapiekanki są cacy (pierogi nie-z-serem be).

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
perek
SHIPerek



Dołączył: 13 Sie 2007
Posty: 3595
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 24 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Kłodzko
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 20:00, 23 Mar 2010    Temat postu:

No co Ty, Tit, te z mięsem i barszczem są rewelacyjne...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Martini
Master of Puppets



Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 2229
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Karton na tyłach Rudy's can't fail cafe; Emeryville, California, U.S.A.

PostWysłany: Wto 20:39, 23 Mar 2010    Temat postu:

Oooo tak *_*

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Luther
Bad to the Bone



Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 397
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 11:56, 24 Mar 2010    Temat postu:

perek napisał:
No co Ty, Tit, te z mięsem i barszczem są rewelacyjne...


nie tyle pierogi, co krokiety z mięsem i barszczykiem by mama mojej dziewczyny (czyli prawdopodobnie przyszła teściowa) - nie żebym się jej podlizywał czy coś, po prostu to danie w jej wykonaniu mógłbym jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolacje:)

no więc tak, potrzeba na 3 w miarę solidne porcje:
- 2 torebki ryżu
- 2 małe, pojedyncze piersi z kurczaka
- torebka przyprawy gyros
- mały słoiczek majonezu
- ketchup
- 15 dag żółtego sera
- 2 cebule
- mały słoik papryki konserwowej
- 4 kiszone ogórki
i zaczynamy:
1. gotujemy ryż wg. przepisu na opakowaniu
2. równocześnie wrzucamy na olej pokrojonego w kostkę kurczaka, a po chwili dodajemy do niego cebulę. Kiedy kurczak wypuści wodę posypujemy go 1,5 łyżki przyprawy gyros i tak wszystko smażymy aż woda odparuje w większej części, a mięso będzie miękkie. Ale nie za miękkie bo jeszcze przez 20 minut bedzie siedziało w piekarniku:)
3. ser drobno ścieramy na tarce,
4.paprykę i ogórki kroimy w drobna kostkę i zostawiamy na chwile do odcieknięcia wody...można je wymieszać i zostawić na jednym cedzaku
4. do naczynia żaroodpornego układa się warstwy: ryż - mięso z cebulką - papryka i ogórki - ketchup i majonez - ser - ryż - mięso z cebulką - papryka i ogórki - ser - ketchup i majonez - ryż - ser.
5. tak ułożone coś wkładamy do piekarnika rozgrzanego 180 stopni na 20 minut

I to w sumie tyle....jak zawsze polecam do tego wino:)
Osobiście nie dodawałem żadnych przypraw, bo ryż gotuje się w osolonej wodzie, a przyprawa gyros jest dość ostra, dodatkowo majonez i ketchup robią swoje.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Luther dnia Śro 12:11, 24 Mar 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
perek
SHIPerek



Dołączył: 13 Sie 2007
Posty: 3595
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 24 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Kłodzko
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 17:08, 24 Mar 2010    Temat postu:

Luther napisał:
perek napisał:
No co Ty, Tit, te z mięsem i barszczem są rewelacyjne...


nie tyle pierogi, co krokiety z mięsem i barszczykiem


Tak, te też są świetne. Ale krokietów z serem i pieczarkami nie przebiją.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adonae




Dołączył: 10 Kwi 2012
Posty: 76
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 0:18, 11 Maj 2012    Temat postu:

Odkopuję, bo uwielbiam pichcić różne oryginalne przysmaki Blue_Light_Colorz_PDT_15 Może nie odnajduję wielkiej przyjemności w gotowaniu pomidorówki z makaronem, ale kuchnia włoska, tajska... mniam! Strasznie mnie kręci poznawanie nowych smaków, innych niż te tradycyjne (może dlatego, że od tradycyjnych mam już dwie kucharki - mamę i babcię i są bezkonkurencyjne Blue_Light_Colorz_PDT_08).

A Wy macie jakieś ulubione kuchnie? (poza polską, naturalnie!) Blue_Light_Colorz_PDT_15


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seraphiel




Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 755
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Pią 0:29, 11 Maj 2012    Temat postu:

Ja nie lubię kuchni polskiej akurat Blue_Light_Colorz_PDT_15 Uważam że jest tłusta i nie zdrowa Blue_Light_Colorz_PDT_15

Za to uwielbiam włoską kuchnię <3 Wczoraj robiłem drugą lasagne w ciągu 4 dni a sos beszamelowy wychodzi mi już perfekcyjny Blue_Light_Colorz_PDT_02

Często robię też zapiekanki własnego pomysłu (chociaż już pewnie ktoś kiedyś to wymyslił i nazwał a ja o tym nie wiem ;)), sporo duszonego mięsa, nie lubię smażyć - niezbyt to zdrowe.

No i kocham bawić się w desery <3 ciasta, babeczki ahhh Blue_Light_Colorz_PDT_01


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Luther
Bad to the Bone



Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 397
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:11, 11 Maj 2012    Temat postu:

Adonae, możesz podrzucić mi jakis fajny przepis kuchni tajskiej...powiem szczerze,że nigdy nie gotowałem dań z tego regionu. Dla mnie bezkonkurencyjna jest kuchnia włoska, baskijska i meksykańska - mistrzostwo świata Blue_Light_Colorz_PDT_15

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
psrus




Dołączył: 16 Lut 2011
Posty: 771
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:53, 11 Maj 2012    Temat postu:

Seraphiel napisał:
Ja nie lubię kuchni polskiej akurat Blue_Light_Colorz_PDT_15 Uważam że jest tłusta i nie zdrowa Blue_Light_Colorz_PDT_15

Ple-ple Blue_Light_Colorz_PDT_18
Ja tam lubię, i jem. W ogóle ostatnio jestem bardzo, bardzo sceptyczny wobec tych modnych dzisiaj piramid żywieniowych i "profesorek Zdrówko" wziętych niewiadomo skąd, mówiących że nie wolno zjeść naleśnika z dżemem bo to jest "bomba kaloryczna".
A tacy mieszkańcy grenlandii jedzą tłuste foki, i żyja sobie, nie mają zawałów, i są zdrowi. Przynajmniej chyba kiedyś tak było, teraz, w erze totalnej globalizacji nie wiem jak to tam wygląda..


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tar-Minyatur




Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 2731
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Pią 10:54, 11 Maj 2012    Temat postu:

Kuchni polskiej nie ma tak naprawdę, rozmyła się się w okresie zaborów. Obecna "kuchnia" polska to mieszanina obcych wpływów. Taki schabowy to przecież marna wersja Wienerschnitzla, który sam pochodzi z Włoch.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seraphiel




Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 755
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Pią 14:16, 11 Maj 2012    Temat postu:

Psrus gdzie ja napisałem o piramidach żywieniowych? Sam mam głęboko gdzieś to czy naleśnik to bomba kaloryczna czy nie bo mam taką przemianę materii że.. Blue_Light_Colorz_PDT_09 Dodatkowo nie wiem czy akurat serio jesz tradycyjną polską kuchnię bo o to dzisiaj trudno, jak napisał Tar - rozmyła się w okresie zaborów a potem komuna jej jeszcze pomogła się dobić.

Ja po prostu stwierdzam że dawna kuchnia polska tj. średniowieczna do XVIIIw. była dość tłusta (akurat psrus tłuszcz z foki to nieco inna rzecz niż się w polskiej kuchni stosowało chyba) i ciężkostrawna. A ponieważ szanuję swój żołądek i wątrobę to trzymam się od niej z daleka.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
psrus




Dołączył: 16 Lut 2011
Posty: 771
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 15:34, 11 Maj 2012    Temat postu:

Seraphiel napisał:
Psrus gdzie ja napisałem o piramidach żywieniowych? Sam mam głęboko gdzieś to czy naleśnik to bomba kaloryczna czy nie bo mam taką przemianę materii że.. Blue_Light_Colorz_PDT_09 Dodatkowo nie wiem czy akurat serio jesz tradycyjną polską kuchnię bo o to dzisiaj trudno, jak napisał Tar - rozmyła się w okresie zaborów a potem komuna jej jeszcze pomogła się dobić.

Nie wszystko co mówię pod czyimś cytatem to odniesienie się do jego słów. Akurat to powiedział, ze mi się przypomniało w związku z "tłustościa i niezdrowością" "polskiej" kuchni...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum TITANIC - forum o Titanicu Strona Główna -> Inne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Bright free theme by spleen stylerbb.net & programosy.pl
Regulamin