Forum TITANIC - forum o Titanicu Strona Główna


KULINARIA
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 46, 47, 48  Następny
 
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum TITANIC - forum o Titanicu Strona Główna -> Inne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
adonae




Dołączył: 10 Kwi 2012
Posty: 76
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 19:35, 11 Maj 2012    Temat postu:

Luther napisał:
Adonae, możesz podrzucić mi jakis fajny przepis kuchni tajskiej...powiem szczerze,że nigdy nie gotowałem dań z tego regionu. Dla mnie bezkonkurencyjna jest kuchnia włoska, baskijska i meksykańska - mistrzostwo świata Blue_Light_Colorz_PDT_15

Kuchnia tajska jest genialna, bo zupełnie inna w smaku od potraw, które jemy na co dzień (nawet tych włoskich czy meksykańskich), tylko niestety jest wymagająca. Zanim zaczniesz sam coś pichcić, sugeruję odwiedzenie jakiejś knajpki z tajskim menu, żebyś ocenił, czy te smaki w ogóle Ci odpowiadają.

Takim sztandarowym daniem Tajów jest pad thai, ale radzę właśnie spróbować go gdzieś na mieście. Ja próbowałam zrobić w domu i nie wyszło (może w 1/3 smakowało jak prawdziwe pad thai). Kluczem są dobrej jakości składniki, niestety niektóre trudno dostać.

Jeśli chodzi o w miarę proste danie zawierające nutę orientu, to polecam krewetki w sosie słodko-kwaśnym (choć nie wiem, czy to akurat pochodzi z Tajlandii). Tu jest link: [link widoczny dla zalogowanych] Tarty imbir można zastąpić sypkim (mi nawet bardziej odpowiada), a chili ostrą papryką. Krewetki polecam wziąć na wagę, np. w Realu są dość tanie surowe krewetki na dziale rybnym.

Co do polskiej kuchni, to dla mnie ten termin oznacza po prostu tradycyjną, domową kuchnię jaką jem u dziadków lub podczas świąt. Krupnik, bigos, schabowy z mizerią, pierogi z kapustą i grzybami, leniwe, kopytka ze słoninką i tego typu rzeczy.

Pamiętam tylko, że kiedyś w TVP leciał program kulinarny z takim postawnym, brodatym jegomościem, on opowiadał o kuchni polskiej, a kucharz gotował specjały. Nazywało się to chyba "Smaki polskie" i tam faktycznie przygotowywali takie prawdziwe, polskie specjały.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Luther
Bad to the Bone



Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 397
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 19:49, 11 Maj 2012    Temat postu:

adonae napisał:
Kuchnia tajska jest genialna, bo zupełnie inna w smaku od potraw, które jemy na co dzień (nawet tych włoskich czy meksykańskich), tylko niestety jest wymagająca. Zanim zaczniesz sam coś pichcić, sugeruję odwiedzenie jakiejś knajpki z tajskim menu, żebyś ocenił, czy te smaki w ogóle Ci odpowiadają. Takim sztandarowym daniem Tajów jest pad thai, ale radzę właśnie spróbować go gdzieś na mieście. Ja próbowałam zrobić w domu i nie wyszło (może w 1/3 smakowało jak prawdziwe pad thai). Kluczem są dobrej jakości składniki, niestety niektóre trudno dostać.Jeśli chodzi o w miarę proste danie zawierające nutę orientu, to polecam krewetki w sosie słodko-kwaśnym (choć nie wiem, czy to akurat pochodzi z Tajlandii). Tu jest link: [link widoczny dla zalogowanych] Tarty imbir można zastąpić sypkim (mi nawet bardziej odpowiada), a chili ostrą papryką. Krewetki polecam wziąć na wagę, np. w Realu są dość tanie surowe krewetki na dziale rybnym..


Od razu zaznaczę - w gotowaniu jestem dosc zaawansowany, ale za owocami morza nie przepadam ;)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adonae




Dołączył: 10 Kwi 2012
Posty: 76
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 19:59, 11 Maj 2012    Temat postu:

A, to w takim razie mamy problem, bo kuchnia tajska opiera się w dużej mierze na owocach morza ;) Ale ten sam przepis możesz wypróbować z piersią z kurczaka, moim zdaniem będzie równie dobre.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seraphiel




Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 755
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Pią 21:41, 11 Maj 2012    Temat postu:

Luther - a z ciekawości co potrafisz ugotować? ;)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Luther
Bad to the Bone



Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 397
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 15:55, 12 Maj 2012    Temat postu:

Moja specjalnoscia sa placki po węgiersku, paella (w ktorej uzywam wylacznie kurczaka, bo nie przepadam za owocami morza),meksykanskie chilli con carne, wszelkiego rodaju makarony z roznymi sosami i dodatkami, glownie warzywa, mieso itp, pilaw baskijski,zurek staropolski na zakwasie z platkow owsianych, mielone, wszelkiej maści zapiekanki, tortilla, do ktorej sam robie placki z maki kukurydzianej,krokiety z meisem, pierogi ruskie, fasola po bretonski, grochowa żołneirska...jej duzo by pisac Blue_Light_Colorz_PDT_09

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Luther dnia Sob 15:56, 12 Maj 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seraphiel




Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 755
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Sob 16:35, 12 Maj 2012    Temat postu:

O to widzę że nawet masz trochę więcej w arsenale niż ja Blue_Light_Colorz_PDT_01 Chociaż z drugiej strony placków po węgiersku, chilli con carne, żurek, fasola, grochowa - te dania omijam z uwagi na to że są pikantne/kwaśne/ciężkostrawne więc i robić ich nie potrafię ;)

Ale już wszelkie makarony, zapiekanki czy tortillę to spokojnie, podobnie z kotletami (chociaż za mielonymi nie przepadam ;)).

Ja mogę się pochwalić pizzą (chociaż dalej nie wychodzi mi ciasto tak cienkie jak włochom), lasagne, spaghetti, cannelloni, gnocchi, risotto, schiacciatą i grissini Blue_Light_Colorz_PDT_02 No i całą masą deserów ;)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Luther
Bad to the Bone



Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 397
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 18:15, 12 Maj 2012    Temat postu:

Heh, mam w ofercie o wiele więcej potraw, no ale pisalem na szybko z ghlowy - dodatkowo siedze w pracy, glodny wiec nie ma co marzyc o fajnym jedzeniu, bo tylko sie czlowiek wkurza ;)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tar-Minyatur




Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 2731
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Nie 15:27, 13 Maj 2012    Temat postu:

Hmm, zawsze mówiłem, że moje zdolności kulinarne są kawalerskie. Chyba posługuję się tym sformułowaniem bezprawnie (?).
Z chęcią spróbowałbym tradycyjnych polskich dań z XVI-XVIII wieku, zwłaszcza słynnych na całą Europę polskich sosów.
Ale równie chętnie jadłbym np. dania rzymskie z przełomu mileniów. Czytałem kiedyś, co wtedy jedli najbogatsi, same nazwy dań były zdumiewające.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seraphiel




Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 755
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Śro 22:14, 17 Kwi 2013    Temat postu:

Tak się tylko pochwalę. Tort dla najlepszej przyjaciółki robiony przeze mnie:



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
TITANICzna
Capo di tutti capi



Dołączył: 20 Lut 2006
Posty: 1978
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Włocławek/Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 11:02, 20 Kwi 2013    Temat postu:

Wierzch wygląda pięknie, róże są urocze, a co w środku? Jakie smaki?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seraphiel




Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 755
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Sob 12:16, 20 Kwi 2013    Temat postu:

Dzięki Blue_Light_Colorz_PDT_15 W środku, nieco zmodyfikowany tort Szwarcwaldzki Blue_Light_Colorz_PDT_15 Czyli ciasto czekoladowe, bita śmietana i wiśnie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wranth




Dołączył: 13 Mar 2023
Posty: 165559
Przeczytał: 848 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 7:27, 16 Maj 2023    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wranth




Dołączył: 13 Mar 2023
Posty: 165559
Przeczytał: 848 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 7:29, 16 Maj 2023    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wranth




Dołączył: 13 Mar 2023
Posty: 165559
Przeczytał: 848 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 7:30, 16 Maj 2023    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wranth




Dołączył: 13 Mar 2023
Posty: 165559
Przeczytał: 848 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 7:31, 16 Maj 2023    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum TITANIC - forum o Titanicu Strona Główna -> Inne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 46, 47, 48  Następny
Strona 3 z 48

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Bright free theme by spleen stylerbb.net & programosy.pl
Regulamin