Forum TITANIC - forum o Titanicu Strona Główna


Kuchnia na Titanicu
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum TITANIC - forum o Titanicu Strona Główna -> Titanic Ogólnie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kobra83




Dołączył: 13 Kwi 2012
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Gliwice
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 15:25, 14 Kwi 2012    Temat postu:

Wykaz zastawy stołowej i sztućców na pokładzie Titanica.
Miseczki do mycia palców 1000
Szklanki koktajlowe 1500
Kieliszki do likierów 1200
Kieliszki do wina 2000
Kufle 1300
Karafki na wodę 2500
Noże deserowe 4000
Noże do owoców 1500
Noże do ryb 1500
Noże stołowe 4000
Noże do masła 400
Pucharki do szampana 1500
Łyżeczki deserowe 3000
Łyżki stołowe 5000
Łyżeczki do herbaty 6000
Łyżeczki do jajek 2000
Łyżeczki do soli 1500
Łyżeczki do musztardy 1500
Widelczyki do owoców 1500
Widelce do ryb 1500
Widelce do ostryg 1000
Widelce 8000
Salaterki 500
Talerze śniadaniowe 2500
Talerzyki deserowe 2000
Miseczki do lodów 5500
Talerze głębokie 3000
Talerzyki do puddingu 1200
Talerze płaskie 12000
Talerze kryształowe 1500
Talerzyki tortowe 1200
Talerzyki do sufletów 1500
Maselniczki 400
Talerzyki do kawy 1200
Pieprzniczki 2000
Talerze na tosty 400
Solniczki 2000
Dziadki do orzechów 300
Czarki do zupy 4500
Spodki śniadaniowe 4500
Spodki do filiżanek 1500
Spodki do szklanek 3000
Filiżanki śniadaniowe 4500
Filiżanki do kawy 1500
Filiżanki do herbaty 3000
Czajniki do herbaty 1200
Tace do mięs 400
Tace na owoce 400
Tace na przystawki 400
Cukiernice 400 Źródło: Titanic zbuduj sam. Kolekcja Hachette.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tomek_s_1990




Dołączył: 12 Mar 2011
Posty: 855
Przeczytał: 16 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 15:39, 14 Kwi 2012    Temat postu:

Pobierznie sumowałem liczbę przemiotów w ostatnim poscie wyszło mi, że ich liczba przekracza 100 tys. Wrak musi być kopalnią kasy. Gdyby to wszystko wydobyć i sprzedać na aukcjach - mozna zbic spory majątek.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez tomek_s_1990 dnia Sob 20:02, 18 Maj 2013, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tar-Minyatur




Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 2731
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Sob 15:46, 14 Kwi 2012    Temat postu:

Niestety, nie Ty pierwszy to zauważyłeś. A pokłady coraz słabsze...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobra83




Dołączył: 13 Kwi 2012
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Gliwice
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 15:47, 14 Kwi 2012    Temat postu:

Masz rację ostatnio też czytałem że nawet jedna łyżeczka oczywiście 100 letnia z dna Titanica teraz byłaby sporo warta a co dopiero wszystko razem wzięte. Cena aż by się w głowie nie mieściła.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Godzilla




Dołączył: 01 Paź 2010
Posty: 310
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Warsaw
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 20:52, 14 Kwi 2012    Temat postu:

Zrobiłem kaczkę, genialne.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
perek
SHIPerek



Dołączył: 13 Sie 2007
Posty: 3595
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Kłodzko
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 15:17, 15 Kwi 2012    Temat postu:

Przez Was robię się głodny...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adonae




Dołączył: 10 Kwi 2012
Posty: 76
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 19:29, 15 Kwi 2012    Temat postu:

Cytat:
Dziadki do orzechów 300

Nie wiem czemu, ale mnie to rozbawiło Blue_Light_Colorz_PDT_01

A tutaj artykuł na Onecie sprzed paru dni, są wizualizacje niektórych dań wraz z przepisami: [link widoczny dla zalogowanych]

Zastanawia mnie, czy sposób podania dań zaprezentowany na zdjęciach ma coś wspólnego z tym, jak serwowano je na Titanicu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Godzilla




Dołączył: 01 Paź 2010
Posty: 310
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Warsaw
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 21:25, 15 Kwi 2012    Temat postu:

Właśnie stąd wziąłem przepis na kaczkę.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
psrus




Dołączył: 16 Lut 2011
Posty: 757
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 18:35, 18 Maj 2013    Temat postu:

Ciekawy artykuł znalazłem na temat restauracji a la carte na Titanicu: [link widoczny dla zalogowanych] Pozwoliłem sobie zamieścić najlepszy cytat stamtąd:

"Barwy stolikom nadawały róże i białe stokrotki, damy olśniewały w swoich jadwabnych i satynowych kreacjach, mężczyźni nienaganni i zadbani, orkiestra smyczkowa przygrywała muzykę Pucciniego i Czajkowskiego. Kuchnia była rewelacyjna: kawior, homar, egipskie przepiórki, siewcze jaja, szklarniowe winogrona i świeże brzoskwinie." - Mahala Douglas

Myslę że wszystkie wnioski przedstawione w tej nocie są poprawne. Cały ten kącik pierwszej klasy na rufie pokładu B był widać przeznaczony dla najbogatszych, i oferował najlepszą usługę na statku. Raczej z dala od zgiełku głównych arterii pierwszej klasy, umiejscowiony blisko najlepszych kabin na pokładzie B oraz C, zaopatrzony we własną oddzielną orkiestrę dawał pewne odosobnienie i najwyższy standard luksusu, pewien rodzaj twierdzy dla najbogatszych. Posiłki i przekąski w restauracji i Cafe Parisian były oczywiście płatne.

Porównanie wystroju restauracji i jadalni:

restauracja:


jadalnia:


Osobiście bardziej podoba mi się restauracja, (tak jak i podejrzewam większości osób tutaj).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tomek_s_1990




Dołączył: 12 Mar 2011
Posty: 855
Przeczytał: 16 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:04, 18 Maj 2013    Temat postu:

psrus napisał:
Posiłki i przekąski w restauracji i Cafe Parisian były oczywiście płatne.


Czy znasz może przykłdy cen za dania?

Cytat:

Osobiście bardziej podoba mi się restauracja, (tak jak i podejrzewam większości osób tutaj).


Moją uwage zwróvił fakt że na stolikach w Al la carte jest bardzo mało miejsca w odróżnieniu od jadalni. Ten aspekt funkcjonalny moim zdaniem przemawia trochę na korzyść jadalni.[/quote]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
psrus




Dołączył: 16 Lut 2011
Posty: 757
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:11, 18 Maj 2013    Temat postu:

Nie wiem jakie były ceny.
Tutaj zdjęcie z zastawionymi stolikami. Przyznam, że nie mam takiego wrażenia jakie odnosisz ty:
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez psrus dnia Sob 19:11, 18 Maj 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seraphiel




Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 755
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Sob 19:56, 18 Maj 2013    Temat postu:

Restauracja była naturalnie lepiej wykończona, było to wszak miejsce na posiłki dla najlepszych z najlepszych. Tutaj bardziej liczyła kameralność, dyskrecja. Większość stolików to miejsca 2-osobowe, kilka 4. Chyba 8 stolików miało miejsca na 6 osób.

Wydaje mi się że wrażenie dotyczące stolików jest złudzeniem wynikającym z po prostu z tego że na zdjęciu jadalni widać głównie stoły dla przynajmniej 6 osób. Okrągłe stoliki zresztą faktycznie będą nieco mniejsze powierzchnią ale chyba nie aż tak by dało się to odczuć.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tomek_s_1990




Dołączył: 12 Mar 2011
Posty: 855
Przeczytał: 16 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 19:28, 20 Maj 2013    Temat postu:

Książeczka, o której dzisiaj pisałem podaje że obiad w restauracji francuskiej kosztował 5 funtów i więcej.

Podana jest również ilość żywych zwierząt w ładowniach.

130 świń
40 wołów
10 cieląt
80 owiec
60 jagniąt
350 kaczek
250 kur
90 gęsi
400 gołębi
2000 kurczaków
200 bażantów
800 przepiórek
250 cietrzewi

Źródło: S. Bernatt, Góra lodowa na kursie, Gdynia 1958, s.7, 11.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez tomek_s_1990 dnia Pon 19:29, 20 Maj 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
psrus




Dołączył: 16 Lut 2011
Posty: 757
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 23:27, 20 Maj 2013    Temat postu:

tomek_s_1990 napisał:
żywych zwierząt

No chyba mi nie chcecie powiedzieć że pod pokładem trzymano żywe świnie, woły i owce???
Arka Noego czy co??
Koniec świata. 130 żywych świń na Titanicu.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez psrus dnia Pon 23:28, 20 Maj 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tomek_s_1990




Dołączył: 12 Mar 2011
Posty: 855
Przeczytał: 16 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 23:35, 20 Maj 2013    Temat postu:

Ten długi lin do pdf do pobrania na stronie 8 podaje podobną informację. To jest materiał do jakiejś wystawy o Titanicu.

[link widoczny dla zalogowanych]

Miejmy nadzieje, że wiekszość zwierząt do 15 kwietnia zdążono już pozabijać...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez tomek_s_1990 dnia Pon 23:38, 20 Maj 2013, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum TITANIC - forum o Titanicu Strona Główna -> Titanic Ogólnie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Bright free theme by spleen stylerbb.net & programosy.pl
Regulamin