tomek_s_1990 |
Wys³any: Pon 19:28, 20 Maj 2013 Temat postu: |
|
Ksi±¿eczka, o której dzisiaj pisa³em podaje ¿e obiad w restauracji francuskiej kosztowa³ 5 funtów i wiêcej.
Podana jest równie¿ ilo¶æ ¿ywych zwierz±t w ³adowniach.
130 ¶wiñ
40 wo³ów
10 ciel±t
80 owiec
60 jagni±t
350 kaczek
250 kur
90 gêsi
400 go³êbi
2000 kurczaków
200 ba¿antów
800 przepiórek
250 cietrzewi
¬ród³o: S. Bernatt, Góra lodowa na kursie, Gdynia 1958, s.7, 11. |
|
psrus |
Wys³any: Sob 18:35, 18 Maj 2013 Temat postu: |
|
Ciekawy artyku³ znalaz³em na temat restauracji a la carte na Titanicu: http://www.encyclopedia-titanica.org/forums/la-carte-restaurant/31227-la-carte-restaurant.html Pozwoli³em sobie zamie¶ciæ najlepszy cytat stamt±d:
"Barwy stolikom nadawa³y ró¿e i bia³e stokrotki, damy ol¶niewa³y w swoich jadwabnych i satynowych kreacjach, mê¿czy¼ni nienaganni i zadbani, orkiestra smyczkowa przygrywa³a muzykê Pucciniego i Czajkowskiego. Kuchnia by³a rewelacyjna: kawior, homar, egipskie przepiórki, siewcze jaja, szklarniowe winogrona i ¶wie¿e brzoskwinie." - Mahala Douglas
Myslê ¿e wszystkie wnioski przedstawione w tej nocie s± poprawne. Ca³y ten k±cik pierwszej klasy na rufie pok³adu B by³ widaæ przeznaczony dla najbogatszych, i oferowa³ najlepsz± us³ugê na statku. Raczej z dala od zgie³ku g³ównych arterii pierwszej klasy, umiejscowiony blisko najlepszych kabin na pok³adzie B oraz C, zaopatrzony we w³asn± oddzieln± orkiestrê dawa³ pewne odosobnienie i najwy¿szy standard luksusu, pewien rodzaj twierdzy dla najbogatszych. Posi³ki i przek±ski w restauracji i Cafe Parisian by³y oczywi¶cie p³atne.
Porównanie wystroju restauracji i jadalni:
restauracja:
jadalnia:
Osobi¶cie bardziej podoba mi siê restauracja, (tak jak i podejrzewam wiêkszo¶ci osób tutaj). |
|