Autor |
Wiadomo¶æ |
wranth |
|
 |
wranth |
|
 |
wranth |
|
 |
psrus |
Wys³any: Wto 8:25, 21 Maj 2013 Temat postu: |
|
No dobra, ale nie pisze ¿e ¿ywe. Pewnie by³y to nie¿ywe tusze. |
|
 |
tomek_s_1990 |
|
 |
psrus |
Wys³any: Pon 23:27, 20 Maj 2013 Temat postu: |
|
tomek_s_1990 napisa³: |
¿ywych zwierz±t |
No chyba mi nie chcecie powiedzieæ ¿e pod pok³adem trzymano ¿ywe ¶winie, wo³y i owce???
Arka Noego czy co??
Koniec ¶wiata. 130 ¿ywych ¶wiñ na Titanicu. |
|
 |
tomek_s_1990 |
Wys³any: Pon 19:28, 20 Maj 2013 Temat postu: |
|
Ksi±¿eczka, o której dzisiaj pisa³em podaje ¿e obiad w restauracji francuskiej kosztowa³ 5 funtów i wiêcej.
Podana jest równie¿ ilo¶æ ¿ywych zwierz±t w ³adowniach.
130 ¶wiñ
40 wo³ów
10 ciel±t
80 owiec
60 jagni±t
350 kaczek
250 kur
90 gêsi
400 go³êbi
2000 kurczaków
200 ba¿antów
800 przepiórek
250 cietrzewi
¬ród³o: S. Bernatt, Góra lodowa na kursie, Gdynia 1958, s.7, 11. |
|
 |
Seraphiel |
Wys³any: Sob 19:56, 18 Maj 2013 Temat postu: |
|
Restauracja by³a naturalnie lepiej wykoñczona, by³o to wszak miejsce na posi³ki dla najlepszych z najlepszych. Tutaj bardziej liczy³a kameralno¶æ, dyskrecja. Wiêkszo¶æ stolików to miejsca 2-osobowe, kilka 4. Chyba 8 stolików mia³o miejsca na 6 osób.
Wydaje mi siê ¿e wra¿enie dotycz±ce stolików jest z³udzeniem wynikaj±cym z po prostu z tego ¿e na zdjêciu jadalni widaæ g³ównie sto³y dla przynajmniej 6 osób. Okr±g³e stoliki zreszt± faktycznie bêd± nieco mniejsze powierzchni± ale chyba nie a¿ tak by da³o siê to odczuæ. |
|
 |
psrus |
|
 |
tomek_s_1990 |
Wys³any: Sob 19:04, 18 Maj 2013 Temat postu: |
|
psrus napisa³: |
Posi³ki i przek±ski w restauracji i Cafe Parisian by³y oczywi¶cie p³atne. |
Czy znasz mo¿e przyk³dy cen za dania?
Cytat: |
Osobi¶cie bardziej podoba mi siê restauracja, (tak jak i podejrzewam wiêkszo¶ci osób tutaj). |
Moj± uwage zwróvi³ fakt ¿e na stolikach w Al la carte jest bardzo ma³o miejsca w odró¿nieniu od jadalni. Ten aspekt funkcjonalny moim zdaniem przemawia trochê na korzy¶æ jadalni.[/quote] |
|
 |
psrus |
Wys³any: Sob 18:35, 18 Maj 2013 Temat postu: |
|
Ciekawy artyku³ znalaz³em na temat restauracji a la carte na Titanicu: http://www.encyclopedia-titanica.org/forums/la-carte-restaurant/31227-la-carte-restaurant.html Pozwoli³em sobie zamie¶ciæ najlepszy cytat stamt±d:
"Barwy stolikom nadawa³y ró¿e i bia³e stokrotki, damy ol¶niewa³y w swoich jadwabnych i satynowych kreacjach, mê¿czy¼ni nienaganni i zadbani, orkiestra smyczkowa przygrywa³a muzykê Pucciniego i Czajkowskiego. Kuchnia by³a rewelacyjna: kawior, homar, egipskie przepiórki, siewcze jaja, szklarniowe winogrona i ¶wie¿e brzoskwinie." - Mahala Douglas
Myslê ¿e wszystkie wnioski przedstawione w tej nocie s± poprawne. Ca³y ten k±cik pierwszej klasy na rufie pok³adu B by³ widaæ przeznaczony dla najbogatszych, i oferowa³ najlepsz± us³ugê na statku. Raczej z dala od zgie³ku g³ównych arterii pierwszej klasy, umiejscowiony blisko najlepszych kabin na pok³adzie B oraz C, zaopatrzony we w³asn± oddzieln± orkiestrê dawa³ pewne odosobnienie i najwy¿szy standard luksusu, pewien rodzaj twierdzy dla najbogatszych. Posi³ki i przek±ski w restauracji i Cafe Parisian by³y oczywi¶cie p³atne.
Porównanie wystroju restauracji i jadalni:
restauracja:
jadalnia:
Osobi¶cie bardziej podoba mi siê restauracja, (tak jak i podejrzewam wiêkszo¶ci osób tutaj). |
|
 |
Godzilla |
Wys³any: Nie 21:25, 15 Kwi 2012 Temat postu: |
|
W³a¶nie st±d wzi±³em przepis na kaczkê. |
|
 |
adonae |
|
 |
perek |
Wys³any: Nie 15:17, 15 Kwi 2012 Temat postu: |
|
Przez Was robiê siê g³odny... |
|
 |
Godzilla |
Wys³any: Sob 20:52, 14 Kwi 2012 Temat postu: |
|
Zrobi³em kaczkê, genialne. |
|
 |